Perhehoitajien “OLET TÄRKEÄ” – päivä 18.9.

Tänään 18.9.2019 vietämme organisaatiossamme maailmanlaajuisesti perhehoitajien ”Olet tärkeä” – päivää. Juhlistaaksemme tätä kunnolla, päätimme pyhittää koko viikon upeiden ja merkityksellistä työtä tekevien perhehoitajiemme juhlimiseen!

Viikon aikana esittelemme teille muutamia perhehoitajiamme, käy lukemassa päivittäin uusi tarina perhehoitajuudesta facebook-sivuiltamme.

 

Alla vanhempi-lapsi sijoituksiin erikoistuneen perhehoitajamme kirje, jossa hän kertoo oman tarinansa:

“Hei olen Sari Lintula Jokioisilta ja olen toiminut perhehoitajana vuodesta 2015 lähtien. Perhehoitokumppaneiden kanssa olen tehnyt yhteistyötä erilaisissa kuntouttavissa avohuollon sijoituksissa kesäkuusta 2017 lähtien.

Minulla oli hevosalan yritys 11 vuotta ja palveluihini kuului 2004 lähtien sosiaalipedagoginen hevostoiminta ja asiakkaitani oli useita vuosia lähikuntien sosiaalitoimien ja muiden lastensuojeluyksiköiden lapset ja nuoret. Toimintaideologiani on aina tuottaa iloa ja voimaantumista kunkin yksilöllisten tarpeiden ja lähtökohtien mukaan. Sinä aikana kypsyi ajatus hyödyntää olemassa olevia tilojani ja taitojani kokonaisvaltaisemmin. Asun maalla pienellä tilalla, jonka päärakennuksessa on erillinen tilava yksiö sekä turvallinen pihapiiri perheiden käyttöön. Olen myös kouluttautunut lisää vuosien varrella.

received_1060409567495430

Minulla on neljä aikuista lasta ja heillä on omat perheet. Olenkin saanut kunnian tulla mummiksi kahdeksalle ihanalle lastenlapselleni. Vanhin heistä on juuri täyttänyt 7 ja aloittanut koulun, nuorimmat kaksostytöt ovat vuoden vanhoja. Meillä on hyvin tiiviit välit lasteni, omien vanhempieni ja sisarusteni kanssa. Heidän mukana olonsa mahdollistaa luontevat ja monivivahteiset mallit perhesuhteista, vuorovaikutuksesta ja rakkaudesta. Useamman sukupolven läsnäolo on vuorovaikutusmalli ja vanhemman polven tietotaito välittyy luontevasti seuraaville sukupolville. Lastenlapsiani on arjessamme läsnä ajoittain ja he ovat kavereina mukana leikeissä. Elämässäni on myös ihan mies, joka osallistuu mielellään kanssani sijoitettujen perheiden ja lasten tukemiseen.

Lasteni lähtiessä kotoa pohdin miten voisin hyödyntää eläinteni olemassaoloa paremmin ja tulin siihen tulokseen, että hevosalan yritykseni oli aika päättyä ja päätin keskittyä lastensuojeluun. Kävin ensin tukiperhevalmennuksen ja vuodesta 2014 lähtien olen toiminut useiden lasten ja nuorten tukiperheenä. Vuonna 2015 kävin Pride-valmennuksen jonka aikana kiinnostuin kuntouttavista vanhempi-lapsi sijoituksista ja niitä tavoittelinkin silloin aktiivisesti. Nämä toteutuivat aloittaessani yhteistyön PKS:n kanssa.

Vanhempi-lapsi toimeksiantojen kanssa arki on rinnalla kulkemista ja mallintamista. Vanhempien tukemista ja vahvuuksien löytämistä sekä arkirutiinien opettelua tapauskohtaisesti. Sitä tavallista elämää iloineen sekä suruineen. Tavotteet ja tarpeet ovat yksilöllisiä jokaisen perheen kohdalla ja ne määritellään yhdessä lähettävän tahon ja perheen kanssa. Olen tuki ja turva perheiden arjessa. Ohjaaminen ja opastaminen koskee useimmiten aivan arkisia taitoja. Vuorovaikutusta lapsen ja muiden perheenjäsenten kanssa, lapsen iän mukaisiin tarpeisiin vastaamista ja kodin hoitoon liittyviä asioita. Arkipäiväisissä tilanteissa näkyy usein myös se miten vanhempi itse ei ole saanut osakseen huolenpitoa ja tehtäväni onkin muun opastuksen ohella antaa tätä huolenpitoa, jotta hän pystyy sitä omalle lapselleen välittämään.

Arkeemme kuuluu myös vahvasti eläinavusteisuus. Tilan asukkaita ovat myös hevoset, koirat, kissat, kanit ja kanat sekä kukot. Monenkirjavaan sakkiin, joka ottaa tulijat iloisesti vastaan on helppo asettua. Eläimet tekevät kanssani terapeuttista työtä päivittäin jokainen omalla tavallaan ja niistä huolehtiminen toimii esimerkkinä huolenpidosta. Eläimet keskenään kunnioittavat toisiaan ja lajista riippumatta saattavat kesäpäivän auringosssa ottaa päivänokosia kylki kyljessä. Kerran jos toisenkin olen nähnyt kanojen ja kissojen nauttivan toistensa seurasta tai kissojen ja koirien nukkuvan kylki kyljessä. Kanat saavat rauhassa tepastella hevosten tarhassa eikä hevosilla ole tarvetta niitä sieltä pois ajaa. Näistä myös perheiden kanssa keskustellaan ja verrataan mallia ihmisten väliseen välittämiseen. Eläimet ovat myös loistavia opastamaan ihmistä tunteiden tunnistamisessa ja peilaamisessa. Omaa käytöstä voi peilata eläimen antaman rehellisen vastauksen kautta. Ne eivät valikoi meitä ulkoisten ominaisuuksien pohjalta, vain ja ainoastaan sen mukaan miten niitä kohdataan ja kohdellaan. Eläin auttaa pysähtymään hetkeen, avustaa kuuntelemaan ja kuulemaan omia ja muiden tunteita.

received_215706785981353 (002)

Vanhempi-lapsi sijoituksia on tähän mennessä ollut 4. Jokainen tulija on tarvinnut eri pituisen jakson. Lyhyemmän ajan kriisin hetkellä, suunnitellusti arviointijakson tarvittavan tuen määrittämiseksi tai hiukan pidemmän ajan oppimaan vanhemmuutta. Arkeni on hyvin vaihtelevaa ja täynnä elämän makua. Jokainen täällä kuntouttavassa sijoituksessa ollut perhe tai lapsi on avartanut minun maailmaani. On ollut hienoa kulkea osan matkaa heidän kanssaan.

PKS:n perheenä on ollut hyvä olla. Tuki on riittävää, tästä ei tarvitse selviytyä yksin. Tämä työ on vahvasti tuettua tiimityötä. Jokaisen PKS:n työntekijän kanssa on ollut luottamus ja ilo samassa paketissa.

Terveisenä vertaisilleni, perhehoitajille haluan sanoa, että hienoa ja merkityksellistä työtä tehdään. Paras kiitos on, kun olet lapsen tai perheen tärkeä tuki juuri nyt ja alat nähdä kuinka heidän omat jalat alkavat vähitellen kantaa. Antamalla saat aina jotain arvokasta takaisin.”

Kiitos Sari, olet meille TÄRKEÄ!

Haluamme sanoa kaikille perhehoitajillemme, että arvostamme teitä suuresti. Kiitos arvokkaasta työpanoksestanne!

Jätä vastausviesti

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Uskomme, että perhe on lapselle aina paras kasvuympäristö. Tehtävänämme on varmistaa, että lapsen etu ja perheiden hyvinvointi toteutuu kaikissa elämäntilanteissa.

KA_Logo_FINLAND-01

Perhehoito­kumppanit Suomessa Oy ja Neljä Astetta Oy ovat nyt Avosylin-konserni,

joka tarjoaa jatkumon sosiaali­huollon palveluista lasten­suojelun vahvasti tuettuun perhe­hoitoon.

Me emme pelkää haasteita – otamme ne vastaan avosylin!